Anemia prin deficit de fier: cum să înțelegeți că organismului îi lipsește un microelement

Foto: din surse deschise

Există mai multe tipuri de anemie, inclusiv deficitul de fier.

Fierul este un mineral esențial necesar organismului pentru a produce globule roșii. Se estimează că până la 1,5 miliarde de oameni din lume au deficit de fier. Iar deficitul de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei. RBC-Ucraina vorbește despre ce este anemia cu deficit de fier și despre simptomele acesteia.

Ce este anemia cu deficit de fier

Există mai multe tipuri de anemie, inclusiv deficitul de fier. Anemia feriprivă este o afecțiune care apare atunci când cantitatea de globule roșii sau hemoglobină din sânge, care ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigenul de la plămâni la restul corpului, scade. Prin urmare, în cazul anemiei, sângele conține mai puțin oxigen decât în ​​mod normal, ceea ce are consecințe negative. Cu acest tip de anemie, această afecțiune este cauzată tocmai de o deficiență de fier, un microelement care face parte din hemoglobina – proteina din interiorul globulelor roșii.

Cu toate acestea, fierul este necesar și pentru funcționarea normală a glandei tiroide, a sistemului endocrin, a mușchilor, precum și pentru menținerea imunității, a procesului de diviziune celulară și a sintezei ADN-ului.

Prin urmare, cu deficitul de fier, pe lângă anemie, procesele metabolice sunt perturbate și organismul în ansamblu suferă.

Cauzele anemiei prin deficit de fier

Nivelurile de fier din organism pot scădea din mai multe motive. Anemia feriprivă poate apărea atunci când pierzi sânge din cauza menstruațiilor abundente sau când nu ai suficient fier în dieta ta.

Cei care urmează o dietă vegană și vegetariană, donatorii de sânge, sportivii, femeile care alăptează și femeile însărcinate sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta anemie prin deficit de fier.

Un alt motiv este incapacitatea de a absorbi corect fierul din cauza unor afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului și boala celiacă (o boală autoimună a intestinului subțire).

Simptomele anemiei

Simptomele anemiei prin deficit de fier au trăsături caracteristice datorate oxigenului insuficient din organism. Cu toate acestea, există anumite simptome care sunt mai puțin frecvente.

Simptomele comune ale anemiei includ:

  • oboseală;
  • ameţeală;
  • slăbiciune;
  • dispnee;
  • dificultate in exercitarea;
  • disconfort toracic;
  • durere de cap;
  • piele palida;
  • cardiopalmus;
  • mâini și picioare reci.

Este important de reținut că unele simptome ale anemiei cu deficit de fier pot fi simptome ale altor boli grave.

În special, durerea în piept, dificultăți de respirație și bătăile rapide ale inimii pot fi semne ale bolilor de inimă. Prin urmare, dacă aveți astfel de simptome, este mai bine să consultați un medic și să obțineți un diagnostic adecvat.

Simptome rare ale anemiei cu deficit de fier

Deși simptomele ulterioare sunt mai puțin frecvente, anemia cu deficit de fier poate afecta și pielea, părul, sistemul nervos și imunitar.

Alte simptome rare includ:

  1. Tulburări de alimentație: pofta de produse nealimentare, cum ar fi gheață, argilă, cretă și hârtie.
  2. Glosita: inflamație a limbii însoțită de durere și umflare.
  3. Koilonychia: unghii casante și în formă de lingură.
  4. Sindromul picioarelor nelinistite: nevoia de a misca picioarele sau de a merge, mai ales noaptea.
  5. Modificări ale pielii și părului: Lipsa de oxigen poate cauza păr slab sau fragil și piele uscată.

Depresie: Deficiența de fier vă poate afecta starea de spirit și poate provoca depresie.

Simptomele anemiei la copii

Sugarii și copiii au de obicei simptome mai subtile ale deficitului de fier. Dacă este lăsată netratată, anemia cu deficit de fier poate duce la întârzieri de dezvoltare. Iată câteva semne la care trebuie să fii atent la copii:

  • iritabilitate;
  • piele palida;
  • alimentație proastă;
  • respirație rapidă;
  • dorinta de a consuma produse nealimentare.

Simptomele anemiei în timpul sarcinii

Simptomele sarcinii și ale anemiei prin deficit de fier sunt în mare parte aceleași. În unele cazuri, poate fi dificil de determinat dacă oboseala, dificultățile de respirație, bătăile rapide ale inimii sau poftele de mâncare ciudate se datorează simptomelor normale ale sarcinii sau anemiei cu deficit de fier.

Un făt în creștere are nevoie de fier, iar acest lucru poate duce la epuizarea rezervelor de fier din corpul viitoarei mame. În plus, sarcina poate limita cantitatea de fier pe care o obțineți din alimente din cauza greaței sau a alergiilor alimentare în timpul sarcinii.

Prevenirea deficitului de fier

Prevenirea anemiei presupune o alimentație echilibrată – cu toate acestea, nu numai alimentele bogate în fier, ci și alimentele bogate în proteine ​​și vitamina C (kiwi, citrice), contribuie la o mai bună absorbție a fierului.

Fierul hem este mai bine absorbit – cel care se găsește în produsele de origine animală, în special, pui, rață, ficat și organe, carne de vită, miel, creveți, conserve din fructe de mare și pește din familia somonului.

În alimentele pe bază de plante, fierul se găsește în cartofi, dovleac și semințe de floarea soarelui, fasole și linte, spanac, păstârnac, caise uscate, stafide, migdale, fulgi de ovăz și roșii. În plus, este important să nu consumați în exces ceai, cafea, cacao și lapte – componentele acestora pot interfera cu absorbția fierului.

În plus, testele de sânge de rutină ajută la monitorizarea modificărilor nivelului hemoglobinei și la prezicerea probabilității de anemie.

Tratamentul anemiei prin deficit de fier

Deși o dietă echilibrată menține nivelul de fier și oprește dezvoltarea anemiei ușoare, este imposibil să crești nivelul scăzut de fier doar cu alimente.

Prin urmare, dacă aveți simptome de anemie feriprivă, ar trebui să consultați un medic pentru a vă prescrie un tratament și nu să îl începeți singur cumpărând suplimente alimentare.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3