Trebuie să vă spălați fața dimineața: care este răul de la curățarea obișnuită a pielii?

Foto: din surse deschise

Deși curățarea feței dimineața poate îmbunătăți starea pielii pentru unele persoane, aceasta nu este necesară pentru toată lumea.

Spălarea feței este o modalitate importantă de a vă menține pielea sănătoasă și curată, dar curățarea pielii de două ori pe zi ar putea face mai mult rău decât bine? Sănătatea vorbește despre dacă trebuie să te speli pe față dimineața.

Ar trebui să mă spăl pe față dimineața?

Când vine vorba de cât de des ar trebui să vă curățați pielea, nu există un răspuns unic. Dermatologul Carolyn Stull observă că numărul de ori când vă spălați fața depinde de tipul individual de piele.

Pentru unii oameni, în special cei care sunt predispuși la acnee sau tenul gras, spălarea feței de două ori pe zi poate fi benefică. În plus, spălarea feței dimineața poate ajuta la eliminarea excesului de sebum și a celulelor moarte ale pielii care vă pot înfunda porii. Este, de asemenea, o modalitate bună de a scăpa de resturile de produse de îngrijire a pielii, inclusiv produse petroliere, ceară, uleiuri și uleiuri grele.

A scăpa de murdăria, uleiul și alte resturi dimineața reduce probabilitatea porilor înfundați și a erupțiilor cutanate, potrivit dermatologului Stacey Tull. Spălarea feței dimineața poate preveni, de asemenea, acumularea de celule ale pielii care poate duce la un aspect plictisitor sau nesănătos.

Potrivit dermatologilor, corpul nostru încă mai produce ulei de sebum și elimină celulele pielii în timpul somnului. În plus, chiar dacă vă spălați pe față noaptea, se acumulează murdăria din lenjerie de pat și păr. Cu alte cuvinte, spălarea feței de cel puțin două ori pe zi este, în general, benefică pentru majoritatea oamenilor.

Cine ar trebui să-și spele fața mai rar?

Deși curățarea feței dimineața poate îmbunătăți starea pielii pentru unele persoane, aceasta nu este necesară pentru toată lumea.

Potrivit dermatologilor, persoanele cu piele sensibilă sau afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema, rozaceea și psoriazisul pot prezenta pielea uscată din cauza spălării frecvente a feței în timpul zilei.

Privarea pielii de lipidele naturale produse peste noapte poate compromite funcția de barieră a pielii, făcând-o mai susceptibilă la iritații – așa că este important să nu exagerați.

Într-adevăr, în unele cazuri, spălarea prea des a feței poate perturba microbiota pielii și poate înrăutăți starea acesteia, făcând-o mai sensibilă la iritații sau ducând la dermatită periorală.

Cum altfel îți poți curăța pielea?

Dacă o persoană dorește să încerce să reducă cantitatea de spălat pe care o face, există încă câteva modalități de a-ți împrospăta fața dimineața. Stropirea feței cu apă după trezire poate fi o opțiune bună.

Pentru persoanele cu pielea sensibilă sau uscată, folosirea apei fără demachiant dimineața poate fi suficientă, deoarece un astfel de lichid nu îndepărtează lipidele protectoare care ajută la menținerea barierei cutanate, spun dermatologii. Iar curățarea cu apă micelară dimineața poate fi benefică pentru persoanele cu tipuri de ten mai grase sau pentru cei care doresc să îndepărteze excesul de ulei din noaptea precedentă.

Alte opțiuni includ ceață hidratantă, toner sau șervețele faciale pre-umezite. Cu toate acestea, este important să alegeți un produs care se potrivește cel mai bine tipului și nevoilor dvs. de piele.

Cum se determină numărul de spălări pe zi

Numărul de spălări, utilizarea de produse suplimentare și compoziția lor depind de caracteristicile individuale. Atunci când îți creezi rutina de îngrijire a pielii, există câteva lucruri de luat în considerare mai jos.

  • Tipul de piele: Tipurile de piele uscată, grasă, mixtă și sensibilă necesită produse și ingrediente diferite.
  • Puterea curățării: Unii oameni pot prefera demachiante blânde de dimineață, în timp ce alții pot folosi alternative, cum ar fi șervețelele sau apa.
  • Nevoia de seruri și tratamente: Utilizarea unor seruri sau tratamente specifice poate ajuta la ameliorarea problemelor specifice ale pielii.

Cu toate acestea, atât pentru preocupări specifice ale pielii, cât și pentru recomandări personalizate despre cum să creați o rutină de îngrijire a pielii, cel mai bine este întotdeauna să consultați un dermatolog.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3