Medicul a spus ce temperatura corpului este considerată rară și periculoasă

Foto: din surse deschise

Ar trebui să fiți conștienți de modalitățile periculoase prin care nu puteți reduce temperatura ridicată a corpului

Temperatura corpului uman este un indicator important de salvare a vieții. Ar trebui să fiți conștienți de modalitățile periculoase prin care nu vă puteți reduce temperatura ridicată a corpului. Acest lucru a fost raportat de RBC-Ucraina cu referire la site-ul web al comunității medicale „Ai grijă de tine”.

Care este temperatura normală a corpului?

Temperatura „normală” nu este un indicator universal; Conform unor date, acest interval este considerat a fi 36,1 °C-37,2 °C. Cu toate acestea, acest lucru poate fi influențat de mulți factori, cum ar fi vârsta, ora din zi, caracteristicile fiziologice individuale ale unei persoane, infecția etc.

De exemplu, dimineața devreme temperatura este de obicei mai scăzută. Iar pentru un nou-născut este normal să aibă o temperatură între 36,5 °C și 37,5 °C.

Modificările temperaturii corpului uman pot fi împărțite în mai multe categorii:

  • subnormal – 35-36 °C. Tipic pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit, persoanele în vârstă etc.
  • subfebrilă (slab) – crește cu cel mult 1 °C la temperatura maximă „normală”.
  • febril (moderat) – crește cu 1-2 °C
  • piretic sau ridicat – crește până la 3 °C
  • hiperpiretic (foarte mare) – crestere peste 3 °C fata de valoarea maxima normala

Este necesar să „coborâm” temperatura ridicată?

Când semnele de pe termometru arată o creștere, este neplăcut.

Pediatrul Lidia Babich a spus că organismul este departe de singurul factor care ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor. Și nu cea mai importantă.

Medicul observă că uneori, chiar și în prezența infecției, temperatura nu crește. Acest lucru nu înseamnă că organismul nu luptă cu virusul sau bacteriile. Înainte de a decide dacă să îți scazi sau nu temperatura, este important să înțelegi consecințele acțiunilor tale sau lipsa acestora.

De ce este periculoasă temperatura ridicată?

Teama că „epuizarea” din cauza febrei este un mit, cu rare excepții.

Desigur, există o hipertermie malignă. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, din cauza leziunilor cerebrale complexe. Un copil care a suferit o leziune gravă la naștere are astfel de riscuri. Totuși, dacă un copil sănătos ia virusul și are febră, în majoritatea cazurilor viața lui nu este în pericol.

Există un concept numit hipertermie malignă. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, din cauza leziunilor cerebrale complexe. Un copil care a suferit o leziune gravă la naștere are astfel de riscuri.

Totuși, dacă un copil sănătos ia virusul și are febră, în majoritatea cazurilor viața lui nu este în pericol.

O creștere a temperaturii la 42 de grade și peste este într-adevăr o situație foarte periculoasă. Oricum rar. Copilul dumneavoastră nu va avea această temperatură din cauza unei boli virale. Acest lucru se poate întâmpla dacă vă lăsați copilul în mașină pe vreme caldă.

Cum se măsoară temperatura corect

Cel mai precis termometru este un termometru cu mercur. Și este mai bine să riști că se poate sparge decât să cumperi unul electronic.

Cercetările pe această temă au fost efectuate cu mulți ani în urmă și au arătat că nu există nicio diferență vizibilă de precizie între termometrele electronice și cele cu mercur.

De asemenea, nu este nevoie clinică de a folosi un termometru cu mercur mai mult de 3 minute.

În prezent, din ce în ce mai multe țări din lume abandonează termometrele cu mercur din cauza pericolului lor. Și Ucraina nu face excepție. În 2023, ne-am aderat în sfârșit la Convenția de la Minamata privind mercurul.

Convenția prevede eliminarea treptată a utilizării mercurului:

  1. extragerea sa ulterioară este interzisă
  2. se instituie o interdicție privind producția, exportul și importul multor produse care conțin mercur (termometre și instrumente de măsurare a presiunii, anumite tipuri de baterii și lămpi fluorescente, barometre, întrerupătoare, relee și chiar produse cosmetice)

Tipuri de termometre

De fapt, există multe tipuri de termometre. Precizia lor poate varia, de asemenea:

  1. ureche – măsoară temperatura din ureche. Acesta este un dispozitiv destul de rapid, dar poate să nu fie potrivit dacă copilul, de exemplu, are un canal urechi îngust.
  2. termometru pentru măsurarea sub axilă sau sub limbă (oral) – cel mai comun și precis dispozitiv
  3. Termometru fără contact – măsoară temperatura corpului fără contact cu pielea. Convenabil, dar acuratețea este discutabilă
  4. termometre cu bandă – au forma unei benzi care se aplică pe frunte. Considerate nesigure în performanța lor
Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3