Fraze simple care vor ajuta copilul să crească cu succes: repetă-le cât mai des posibil

Foto: din surse deschise

Psihologii recomandă folosirea a șapte fraze speciale care vor ajuta la creșterea unei persoane de succes.

Cuvintele și reacțiile adulților, în special ale părinților, pot fi un stimul foarte puternic pentru dezvoltarea copiilor. Psihologii recomandă folosirea a șapte fraze speciale care vor ajuta la creșterea unei persoane de succes.

Aceste șapte fraze sunt recomandate pentru a fi folosite de către profesori și alți specialiști familiarizați cu metoda Montessori de creștere a copiilor. Chiar daca nu folosesti nicio metoda, merita sa tii cont de ele pentru a-ti creste copilul in armonie si iubire de sine.

Ce să-i spui copilului tău

— Pari supărat. Spune-mi despre asta.

În timp ce toți părinții doresc ca orice sentimente negative din copilul lor să dispară cât mai repede posibil, ei ar trebui, de asemenea, să fie învățați să reflecteze asupra evenimentelor. Dacă te grăbești să schimbi subiectul, copilul tău nu va putea să învețe o lecție valoroasă și să ia decizia corectă din situație.

„Am nevoie de ajutorul vostru”

Această frază va ajuta la creșterea încrederii copilului în sine, în propriile sale forțe și importanță. Ar trebui să găsești ceva pe care copilul tău să-l poată face cât mai bine posibil și apoi să explici clar că îi apreciezi talentul. Chiar dacă este doar capacitatea de a lega șireturile sau de a hrăni pisica. Lăsați copilul să se simtă un expert în acest domeniu.

„Îmi amintesc cum ai învățat (să faci asta și asta)”

Adesea, copiii mici se simt nesiguri atunci când lucrează din greu la ceva, dar încă nu sunt buni la asta. Cu această frază, părinții îl vor ajuta pe copil să-și amintească experiențele trecute: de exemplu, cum a stăpânit o abilitate atât de complexă, cum ar fi deschiderea fermoarului sau spălatul pe dinți. Amintește-i cât de greu i s-a părut cândva și cât de ușor este acum.

„Uneori și eu simt așa”

Nu vă sfiați să le arătați copiilor că sunteți nemulțumiți de voi înșivă sau că experimentați emoții dificile. De exemplu, poți vorbi despre cum te-ai simțit când ți-ai pus cămașa pe spate sau când te-ai rătăcit și ai întârziat la serviciu. Pentru copii, părinții lor sunt supereroi, așa că știind că au și nesiguranțe îi poate ajuta să facă față propriilor frici.

„Te iubesc așa cum ești”

Indiferent de motiv, atunci când un copil se simte rău, trebuie să audă că îl iubești, fără așteptări sau rezerve. Încercați să găsiți întotdeauna timp să vă îmbrățișați copilul și să spuneți: „Te iubesc”.

„Unele lucruri necesită multă practică”

Copilul trebuie să înțeleagă că unele lucruri foarte interesante sau utile necesită mult efort. De exemplu, să mergi pe bicicletă, să înveți o nouă limbă sau să știi cum să codifice – aceste lucruri necesită timp pentru a le stăpâni. Accentul ar trebui să se pună mai degrabă pe repetiție și pe munca grea decât pe talente speciale sau abilități naturale. Acest lucru îl va încuraja pe copilul dumneavoastră să depășească dificultățile.

„Bună treabă! Ai făcut tot posibilul și ai reușit”

Dacă îi spui în mod constant copilului tău că este inteligent, atunci copilul s-ar putea să se teamă de eșec în viitor. Este mai bine să arăți că îi observi concentrarea, persistența și perseverența. Atunci copiii știu că acest lucru este foarte important în viață.

Cum să nu spui: fraze care pot provoca rău

Dacă părinții folosesc în mod constant anumite fraze, copilul va începe să se îndoiască de sentimentele și percepțiile sale. Prin urmare, este mai bine să le evitați atunci când comunicați cu copilul dumneavoastră.

„Opri din plâns”

Poate că atunci când un copil a fost isteric de o jumătate de oră, este dificil să găsești cuvintele potrivite. Dar din cauza acestei expresii bebelusul va avea senzatia ca tristetea sau insulta lui nu este perceputa. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, va începe să-și suprime emoțiile.

„Calma”

O astfel de frază nu face decât să agraveze anxietatea copilului. Cu cât părinții încearcă să „dezamorseze” situația, cu atât mai adânc se vor cufunda în ea. Amintiți-vă că acest cuvânt nu face decât să sporească panica.

„Grabă”

Probabil că toată lumea i-a spus acest lucru copilului său cel puțin o dată, dar funcționează această expresie? Din păcate, nu face decât să conducă copilul la stres. Încercați să discutați mai bine despre o modalitate de a evita întârzierea în viitor.

„Nu s-a întâmplat nimic special”

Dacă copilul tău este supărat, înseamnă că acesta este un eveniment important pentru el. Desi ti se poate parea ca o jucarie sparta nu este deloc o problema, copilul inca nu stie despre ea. Spunând asta, vei arăta că nu înțelegi sentimentele copilului.

„Vei cădea și îți vei rupe gâtul”

Mulți oameni au auzit această frază în copilărie. Părinții pot spune orice pentru a-și determina copilul să nu mai facă lucruri periculoase. Dar dacă exagerezi, poate duce la temeri. Cel mai bine este să folosiți termeni mai realiști.

„Am să fac asta pentru tine”

Copilul tău se chinuie să-și lege șireturile și chiar vrei să o faci pentru el? Nu merita. Trebuie să învețe singură.

„Apucă-te pe tine”

Aceasta este așa-numita frază de paradox. Nu ajută deloc să se calmeze, dar îi îngrijorează mai mult pe copii. Ei nu simt că trebuie să facă față anxietății lor.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3