Ce sol este cel mai bun pentru răsaduri și cum să-l tratezi

Este februarie, ceea ce înseamnă că este timpul să semănăm primele legume pentru răsaduri. Eu personal ma voi ocupa mai intai de ardei, iar pentru ca rasadurile sa fie puternice, este important sa ii crestem in pamant pregatit, care sa ofere toti nutrientii necesari. Dacă aveți lămpi pentru iluminare, puteți semăna în ianuarie. Mie personal nu prea îmi place să îmi asum riscuri și să semăn puțin mai târziu pentru a evita întinderea răsadurilor. Și așa, să trecem la cel mai important lucru – solul.

Cum să alegi solul pentru răsaduri

Mai întâi trebuie să decidem ce recoltă vom semăna, de exemplu:

  • Varza și castraveții le plac aciditatea neutră pH 6-7
  • Piper recomandat pH 6-6,5
  • Roșiile au nevoie de un pH ușor acid de 5,5-6,6

Și dacă vine dintr-un punct de vedere diferit, atunci toată această aciditate este importantă pentru plantele deja puternice, dar nu și pentru răsaduri. Solul deosebit de fertil nu este atât de important pentru creșterea răsadurilor și nu promovează foarte mult germinarea semințelor. Principala calitate a solului ar trebui să fie: permeabilitate bună la aer, ar trebui să fie liber.

Îmi cresc aproape toate răsadurile într-un singur tip de sol, acesta este pământ de gazon, puțină turbă, nisip și perlit.

Sol pentru răsaduri de legume

Dacă doriți să faceți solul perfect, amestecați mai multe părți:

  • turbă, nisip, cenuşă de lemn (10:5:0,1);
  • sol gazon, humus, vermiculit (5:4:1);
  • sol gazon, humus, turbă de câmpie (2:2:6);
  • vermicompost, sol de gazon, vermiculit (5:5:1)

În aceste scopuri, este mai bine să pregătiți solul toamna și să-l depozitați cel puțin pe balcon sau la subsol. În caz contrar, recomand să cumpărați pământ universal pentru răsaduri la orice magazin de semințe.

Cum să dezinfectați și să pregătiți solul pentru însămânțarea semințelor

Există mai multe moduri de a face acest lucru, prefer să-l torn cu o soluție de permanganat de potasiu și întotdeauna înmoaie semințele timp de câteva ore într-o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Sau a doua metodă, care este mai puțin costisitoare, este să încălziți pământul în cuptor. Cum se face corect:

Porniți cuptorul la 90 de grade pe o tavă de copt de 5-6 cm înălțime și acoperiți cu folie. Încălzim solul timp de 60 de minute. După aceasta, tratați solul cu Fitosporin. Semințele pot fi plantate nu mai devreme decât după câteva zile.

Ambele metode vor elimina infecțiile fungice și alte boli ale răsadurilor.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3