Schimbul emoțional în relații: ce este și de ce este atât de important să-i acordăm atenție?

Foto: din surse deschise

De fapt, preferăm doar să știm că ne pasă unul de celălalt.

Ți s-a întâmplat vreodată ca tu și partenerul tău să vă certați pentru fleacuri? Sau chiar te-ai prins crezând că vrei să ajungi în mod deliberat la fundul cuiva?

Psihologul Marina Ivanova vorbește despre schimbul emoțional, fără de care este imposibil să ne imaginăm vreo relație.

Acesta este un fenomen interesant de schimb emoțional în relații. De obicei, la începutul unei relații, un astfel de schimb se realizează prin flirt. Dar de-a lungul timpului, când relația continuă ani de zile, iar la ea se adaugă viața de zi cu zi, copiii, treburile, în loc de corespondență aprinsă la telefon, avem liste de cumpărături sau fapte seci „Voi întârzia la serviciu, iau cina fără pe mine.”

Și acum stăm și nu simțim că contactul în cuplu se menține. Așa apar din neant aceste certuri, pe care apoi ni le explicăm fie pozițiile greșite ale stelelor, fie PMS, fie o zi cu ghinion din calendarul lunar. Dar, de fapt, preferăm doar să știm că nu suntem indiferenți unul față de celălalt.

Este important să ne amintim asta

  • Oamenii tind să experimenteze subconștient emoții de intensitate și polaritate diferită, adică nu putem fi întotdeauna fericiți sau nefericiți. Intensitatea emoțiilor se schimbă, iar alternanța emoțiilor condiționat pozitive și negative dă aromă vieții, precum mirodeniile unui fel de mâncare.
  • Nu este nevoie să-ți organizezi viața în jurul prevenirii unei certuri. Pentru că controlul este incredibil de epuizant. Iar capacitatea de a intra în conflict fără insulte personale este o abilitate foarte utilă.
  • Dar nu este nevoie să adăugați combustibil la foc dacă poate fi stins deloc. Dacă poți evita provocarea unui scandal, aceasta va fi o decizie bună.
  • Rămâneți interesați unul de celălalt. Încercați să comunicați nu numai despre viața de zi cu zi sau despre muncă, deoarece acest lucru ne împiedică de obicei să vedem persoana din apropiere și ne ajută să construim relații funcționale.
Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3