alegerea țării, sistemul de învățământ superior străin, costul pregătirii

Potrivit Institutului UNESCO de Statistică, în 2022, 57.000 de ruși au plecat să studieze în străinătate. Această cifră a scăzut comparativ cu anii pre-Covid, dar cererea pentru studii în străinătate este încă mare. Educația în străinătate vă ajută să obțineți o specialitate căutată, să vă construiți o carieră de succes sau să vă deschideți propria afacere. În articol vom vorbi despre caracteristicile sistemelor de învățământ din străinătate, costul formării și cerințele de intrare pentru studenții internaționali.

Ce oferă studiile superioare în străinătate?

Nivel înalt de pregătire

Cele mai bune universități din lume din SUA, Europa și unele țări asiatice produc specialiști de nivel înalt. Diplomele de la majoritatea universităților rusești nu au prea multă greutate pentru angajatorii străini, spre deosebire de diplomele de la Sorbona, Cambridge și MIT.

Stagii accesibile și perspective excelente de carieră

Educația în străinătate este punctul de plecare pentru construirea unei cariere internaționale de succes. Universitățile din străinătate cooperează cu companii globale de top. Chiar și înainte de absolvire, studenții pot obține stagii la Microsoft, Amazon, BBC și alți lideri din industrie.

Specialități care (aproape) nu sunt predate în Rusia

În universitățile rusești, domenii precum educația în afaceri, designul jocurilor, energia alternativă și neurobiologia sunt subdezvoltate sau deloc dezvoltate. Programele de absolvire și de licență din Europa și din alte țări sunt mai avansate în ceea ce privește tehnologia de ultimă oră.



Les Roches International School of Hotel Management oferă studenților toate tehnologiile necesare pentru o învățare eficientă.

Educație pentru viață

În străinătate, se acordă multă atenție nu dobândirii de cunoștințe teoretice, ci beneficiilor pentru student. Toată lumea acordă atenție nu numai notelor, ci și modului în care îți vei aplica cunoștințele în practică în viitor.

Cum să alegi o țară pentru a studia

Atunci când alegeți, merită să luați în considerare multe criterii – calitatea educației, costul studiului în străinătate, condițiile de angajare ulterioară, caracteristicile culturale, clima și multe altele.

Prin popularitate

Primele 5 țări după numărul de studenți internaționali sunt (Project Atlas, 2022):

1. SUA – 948.519 persoane
2. Marea Britanie – 693.815
3. Canada – 552.580
4. Franta – 364.756
5. Australia – 363.859

După calitatea educației

În ceea ce privește numărul de universități din top 100 mondial, liderii sunt (QS World University Rankings, 2023):

1. SUA – 26 de universități
2. Marea Britanie – 17
3. Australia – 7

Către

Atunci când alegeți o țară, merită să luați în considerare și specialitatea aleasă. De exemplu, Italia este cunoscută pentru universitățile sale puternice de modă, design și artă. Printre acestea se numără Instituto Marangoni, NABA și Domus Academy, care se numără printre primele 150 din lume în acest domeniu (QS World University Rankings, 2023). Elveția este un lider recunoscut în formarea specialiștilor în industria ospitalității. Top 5 cele mai bune universități din acest domeniu includ 4 universități elvețiene, inclusiv institutele Glion și Les Roches (QS World University Rankings, 2023).

Conform perspectivelor

Mulți studenți plănuiesc să rămână după ce au studiat în străinătate și să își găsească un loc de muncă permanent. În acest caz, merită să acordați atenție politicii de imigrare a țării.

De exemplu, condițiile din Canada sunt mai avantajoase în comparație cu SUA și Europa. După absolvirea universității în străinătate, studenții pot obține o viză cu permis de muncă de până la 3 ani și permis de ședere.


Studenții aleg adesea o țară pentru a studia în străinătate pe baza oportunităților de a rămâne în țară
Universitatea din Toronto, ca și alte universități canadiene, are un centru de carieră care îi ajută pe studenți să găsească stagii și locuri de muncă

Sisteme de învățământ superior din străinătate

Fiecare țară are propriul său sistem de învățământ secundar și superior. Din cauza posibilelor inconsecvențe, este posibil ca solicitanții noștri să nu se poată înscrie în mod direct într-o universitate străină. În acest caz, va trebui să urmați programe speciale pregătitoare.

STATELE UNITE ALE AMERICII

În majoritatea universităților americane, după școala noastră te poți înscrie imediat în primul an al unei diplome de licență și vei fi acceptat într-un program de master cu diplomă națională.

Excepție este pregătirea în specialități medicale și juridice. De exemplu, pentru a deveni medic în America, veți avea nevoie de 11-14 ani de educație, inclusiv o diplomă de licență, o școală de medicină și rezidențiat. Cu toate acestea, dintre cele 179 de școli de medicină din Statele Unite, doar 49 acceptă studenți internaționali.

Canada

Aici funcționează sistemul de învățământ general acceptat. Puteți intra într-o universitate canadiană imediat după absolvirea școlii sau a universității noastre.

Marea Britanie

Copiii britanici merg la școală timp de 12 ani, așa că este necesar un an suplimentar de studii pentru a se înscrie la o diplomă de licență. Majoritatea universităților oferă un program de fundație, care pregătește studenții internaționali pentru facultate și le oferă un an paus pentru a studia în străinătate pentru adulți. Împreună cu pregătirea, studiul la o universitate va dura 4 ani.

Vă puteți înscrie la un program de master cu diploma noastră de licență. În majoritatea universităților, durata studiului este de 1 an.

Australia

Universitățile australiene au moștenit sistemul de învățământ britanic. Aici se aplică aceleași condiții pentru studenții internaționali ca și în Marea Britanie.

Turcia

Türkiye este un participant la Procesul de la Bologna, standardele și sistemul educațional de aici corespund celor cu care suntem obișnuiți în Europa. Studiul în străinătate este disponibil după clasa a 11-a, multe programe sunt implementate în limba engleză. Dacă doriți să vă înscrieți la un program de master sau să lucrați în Uniunea Europeană, nu va fi nevoie să vă legalizați diploma.

Singapore

Singapore este al patrulea centru financiar global după New York, Londra și Hong Kong, iar sistemul de învățământ local este recunoscut ca fiind cel mai bun din lume. Engleza este vorbită pe scară largă aici și sunt deschise filiale ale principalelor universități din lume. Procedura de obținere a vizelor de student și de muncă este mai simplă decât în ​​țările occidentale.

Emiratele Arabe Unite

Majoritatea școlilor și universităților urmează sistemul de învățământ britanic. Școli și universități de top din Marea Britanie, Australia și Europa deschid campusuri aici, iar prețurile studiilor sunt mai mici decât în ​​Anglia sau America. Engleza este vorbită pe scară largă în Emiratele Arabe Unite datorită naturii internaționale a țării. Clasamentul QS World University include 11 universități din această regiune.


Sistemele educaționale din țări străine urmează adesea standardul britanic
Universitatea din Birmingham Dubai oferă studenților un program identic cu cel al filialei din Marea Britanie

Principalele dificultăți și cum să le rezolvi


Limba. Studiile în străinătate în cadrul programelor internaționale se desfășoară în limba engleză. Dacă intenționați să studiați într-o țară care nu vorbește engleza, atunci este mai bine să învățați alta. Cunoașterea limbii oficiale a țării vă va permite să duceți o viață confortabilă, să stabiliți legături de afaceri și să comunicați cu reprezentanții industriei și să vă creșteți șansele de a găsi un stagiu și un loc de muncă de prestigiu. În funcție de nivelul de intrare, este mai bine să începeți antrenamentul cu 2-3 ani înainte.


Adaptare. Fii pregătit pentru faptul că îți va lua ceva timp să te simți confortabil într-o țară nouă. Trebuie să rezolvi probleme de zi cu zi, să înțelegi regulile și legile, să studiezi caracteristicile culturale și tradițiile. Pentru a ușura procesul de adaptare, puteți urma cursuri de limbă în țara aleasă. Programele vă vor ajuta să vă îmbunătățiți limba engleză, să vă familiarizați cu cultura și, în cele din urmă, să vă faceți alegerea.


Sistem educational. Învățământul superior din străinătate diferă în multe privințe de al nostru. Un sistem de notare diferit, metode de predare neobișnuite, sarcini și reguli pot deveni un real stres pentru un student străin. Pentru a vă adapta mai repede, finalizați programul pregătitor.


Concurență ridicată. Fiți pregătiți pentru cerințele de intrare ridicate. Cu cât clasamentul unei universități este mai ridicat, cu atât este mai dificil să te înscrii. De exemplu, comitetul de admitere de la Massachusetts Institute of Technology aprobă mai puțin de 10% din cereri. Dintre aceștia, 3% sunt studenți internaționali. Dacă doriți să vă îmbunătățiți șansele, începeți să vă pregătiți câțiva ani înainte de a aplica cu ajutorul unor profesioniști cu experiență.


Costurile de școlarizare și de trai. Studiul în străinătate este mai scump decât în ​​Rusia, dar și salariile de început pentru absolvenți sunt mai mari. Astfel, un absolvent al școlii superioare elvețiane de ospitalitate Glion câștigă de la 45.000 USD pe an, în timp ce școlarizarea costă aproximativ 36.000 USD pentru 2 semestre și include un stagiu plătit. Și locuința într-o reședință este de obicei mai ieftină decât închirierea unui apartament.

Cât costă să studiezi în străinătate?

Costul studiilor în străinătate este afectat de clasamentul universității, locația acesteia, programul ales și alți factori. Tabelul de mai jos arată intervalul de preț pentru un an de studii universitare în străinătate.









O tara În moneda locală În dolari
Marea Britanie 16.200–26.600 GBP 20.500–33.600 USD
STATELE UNITE ALE AMERICII 30.000– 60.000 USD 30.000– 60.000 USD
Canada 19.400–42.000 CAD 14.300–31.000 USD
Europa (Germania, Portugalia, Spania, Italia) 15.500–32.700 EUR 16.700–35.300 USD
Elveţia 32.100–35.900 CHF 36.400–40.700 USD

De asemenea, ar trebui să luați în considerare costurile de cazare, mâncare, materiale de studiu, asigurări de sănătate, transport și altele.

De regulă, aceste investiții se amortizează în primii ani de funcționare. Specialiștii cu diplomă de la o universitate străină sunt evaluați pe piața internațională a muncii și pot aplica imediat pentru posturi bine plătite.

Cum să intri într-o universitate străină

Cerințele de intrare depind de universitatea și programul ales: diplomă de licență sau master în străinătate. Lista principală include:

  • Cunoașterea limbii engleze este peste medie – pentru a confirma trebuie să promovați un examen internațional (de exemplu, IELTS sau TOEFL);
  • nota medie mare a certificatului sau diplomei;
  • activități extracurriculare – participarea activă la proiecte publice, realizările sportive, succesul în munca organizatorică vă vor ajuta să vă evidențiați printre alți candidați;
  • portofoliul este o cerință comună pentru specialitățile creative;
  • scrisoare de motivare – un scurt eseu în care candidatul își descrie interesele, experiența, obiectivele, poziția de viață și realizările;
  • interviu – cel mai adesea această etapă este decisivă, deoarece permite comisiei de admitere să vadă personalitatea studentului.


Asistență de specialitate cu admiterea la o universitate străină
Experții IQ Consultancy ajută la deblocarea potențialului solicitantului și la pregătirea pentru cele mai dificile întrebări de interviu

Cum putem ajuta

IQ Consultancy este reprezentantul oficial al universităților de top din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Europa. Din 2001, specialiștii noștri oferă asistență pentru admiterea la o universitate străină. Peste 9.000 de studenți din Rusia, Ucraina, Kazahstan și Cehia au intrat în universități din străinătate datorită noastră.


1. Vă vom determina aptitudinile, punctele forte și nivelul de cunoaștere a limbii engleze.


2. Vă vom sfătui cu privire la alegerea specialității și vă vom recomanda o universitate în care să vă puteți maximiza potențialul.


3. Vom aranja o întâlnire individuală cu un reprezentant al universității pentru a selecta un program și pentru a vă evalua șansele de admitere.


4. Vom întocmi un plan de pregătire pentru toate testele de admitere – luarea IELTS sau TOEFL, scrierea unei scrisori de motivare și interviuri cu comisia de admitere.


5. Vom colecta un portofoliu puternic, vom trimite documente și vom obține o viză.

Mai multe despre serviciile noastre

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3