Sistemul de învățământ din SUA: structură, niveluri, caracteristici

Cum funcționează sistemul de învățământ secundar în America?







Scoala elementara

clasa 1-5

Gimnaziu

clasa 6-8

Liceu

clasa 9-12

Plasament avansat

clasa a XIII-a

Școala elementară: identificarea punctelor forte

Școala primară este destinată copiilor de la 6 la 12 ani și include învățământul din clasele 1-5.

Chiar și la o vârstă atât de fragedă, studenții sunt împărțiți în funcție de capacitatea de a dezvolta talentele individuale.

  • Începând din clasa a treia, fiecare copil scrie teste speciale. În funcție de rezultatele lor, profesorii pun accent în predarea lor pe una sau alta materie.

  • În școala elementară există cursuri pentru copiii supradotați și pentru cei care rămân în urmă – nivelul temelor și profunzimea studiului materiilor depind de acest lucru.

Liceu: materii din care să alegeți

La gimnaziu, disciplinele obligatorii sunt matematica, engleza, stiintele naturii, studiile sociale (inclusiv istoria lumii) si educatia fizica. Începând din clasa a VIII-a, elevii pot alege în mod independent disciplinele de studiat. De regulă, acestea sunt limbi străine, artă sau tehnologie.


Liceu: și mai multă libertate

La Liceu, copiii pot studia în mai multe clase suplimentare. Acestea sunt subiecte relevante care vor fi utile atunci când intri într-o universitate pentru specialități solicitate:

  • limbi straine;

  • grafică pe computer și design web;

  • Informatica;

  • robotică;

  • jurnalism;

  • Cinema;

  • artele teatrale;

Cerințe minime ale consiliului școlar pentru absolvire: 2 ani de matematică, 4 ani de engleză, 2 ani de științe, 3 ani de studii sociale.

După promovarea examenelor finale, toți elevii primesc o diplomă de absolvire a liceului. Oricine dorește să studieze mai profund disciplinele în care intenționează să se specializeze la universitate poate merge la nota 13 – Advanced Placement. Studiul în cadrul acestui program oferă beneficii pentru admiterea la 90% din universitățile din SUA, Canada, Marea Britanie și peste 50 de alte țări. Notele excelente acordă prioritate la înscrierea în universități prestigioase din SUA.

An academic

În majoritatea școlilor americane, anul școlar începe la sfârșitul lunii august și durează de la 170 la 186 de zile. Weekend-urile și sărbătorile variază în funcție de stat. Cele mai frecvente sărbători din timpul anului școlar sunt de obicei Ziua Recunoștinței, Crăciunul și Paștele.

Sistemul de învățământ superior din SUA

Există peste 4.700 de instituții de învățământ superior în America, unde studiază 21 de milioane de studenți, dintre care aproximativ 5% sunt cetățeni străini (din 2015). 4.900 de studenți ruși studiază în colegii și universități din SUA în fiecare an.


maro.jpg






diplomă de licență

4 ani

diplomă de master

2 ani

studii doctorale (postuniversitare)

4–5 ani

Prin ce sunt diferite colegiile de universități?

Instituțiile care oferă numai programe de licență se numesc colegii. De regulă, majoritatea sunt private. Colegiile de arte liberale sunt numite „colegii de arte liberale” și multe sunt comparabile ca prestigiu cu universitățile Ivy League.

Principala diferență dintre colegii și universități este că acestea din urmă au programe de masterat, doctorat și de cercetare la scară largă. Structura universităților poate include mai multe colegii: de exemplu, Universitatea Yale are 14 dintre ele.

Mai multe informații despre programele de master în SUA

Universitățile sunt atât private, cât și publice. Metoda de finanțare nu afectează echipamentul sau procesul de învățământ. Cu toate acestea, majoritatea școlarilor americani visează să studieze la universități private – orele lor sunt mai mici, iar profesorii au posibilitatea de a acorda mai multă atenție studenților.

Citiți mai multe despre învățământul superior în SUA

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3