De ce mă doare tot corpul? Medicii au numit cele mai probabile motive

Foto: din surse deschise

Durerea care este resimțită în întregul corp are de obicei cauze complet diferite

Durerea musculară care afectează o mică parte a corpului este de obicei cauzată de efort excesiv – ai ridicat ceva greu, ai mers mult timp sau te-ai lovit. Dar durerea care este resimțită în întregul corp are de obicei cauze complet diferite și este adesea cauzată de o infecție, boală sau medicament.

De ce poate doare întregul corp, spune RBC-Ucraina cu referire la WebMD.

Problema fluxului sanguin

Dacă vă dor brațele, picioarele sau ambele, este posibil ca mușchii să nu primească suficient sânge, o problemă numită claudicație. La început, s-ar putea să-l observi doar când faci sport, dar cu timpul s-ar putea să îl simți când stai sau mergi.

Aceasta este de obicei cauzată de o afecțiune numită ateroscleroză, în care tuburile care transportă sângele către mușchi devin blocate.

Hipotiroidismul

Aceasta este o problemă în care glanda tiroidă nu produce suficienți anumiți hormoni cheie. Acest lucru poate provoca dureri musculare și articulare, precum și umflare și sensibilitate. Acest lucru poate provoca oboseală și poate duce la probleme de memorie, rărirea părului, pielea uscată, colesterolul crescut, ritmul cardiac lent și alte probleme.

Medicul dumneavoastră vă poate face un simplu test de sânge pentru a afla dacă aveți acesta și, dacă da, medicamentele pot ajuta la înlocuirea hormonilor lipsă.

Gripa sau alte infecții

Când virusul gripal atacă organismul, provoacă febră și congestie nazală și poate provoca, de asemenea, dureri musculare, în special la spate, picioare și brațe. De obicei, se îmbunătățește de la sine în decurs de o săptămână, dar dacă nu, sună medicul.

De asemenea, ar trebui să-i contactați dacă aveți alte probleme de sănătate, aveți gripă sau aveți o tuse persistentă. Alte infecții pot provoca, de asemenea, dureri musculare, inclusiv COVID și HIV.

Medicamente

Medicamentele numite statine sunt folosite pentru a controla colesterolul crescut și aproximativ 30% dintre persoanele care le iau raportează dureri musculare. Dacă vi se întâmplă acest lucru, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să vă prescrie un alt medicament.

lupus

Este o boală autoimună – determină sistemul imunitar, care în mod normal vă ajută să vă protejați corpul, să vă atace țesuturile și organele. Când lupusul vă afectează articulațiile sau mușchii, acestea pot deveni rigide și vă poate fi dureros să vă mișcați.

Nu există leac, dar anumite medicamente și anumite exerciții pot ajuta la controlul simptomelor. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce este mai bine pentru dvs.

Artrita reumatoida

Este, de asemenea, o boală autoimună – afectează în principal articulațiile și poate duce la pierderea osoasă. Acest lucru poate provoca durere și inflamație în întregul corp, iar articulațiile se pot umfla și ia forme ciudate.

Medicamentele și kinetoterapie vă pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar nu există nici un tratament. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara articulațiile afectate.

Dermatomiozita

Această boală autoimună provoacă dureri musculare și articulare și erupții dureroase, mâncărime, roșii sau violete pe pleoape. De asemenea, vă pătează degetele, coatele, genunchii și degetele de la picioare, vă poate usca pielea, vă poate subțire părul și poate provoca pielea umflată și iritată din jurul unghiilor.

Acest lucru poate fi cauzat de infecție, medicamente sau cancer. Nu există leac, dar medicul dumneavoastră vă poate ajuta să vă gestionați simptomele cu medicamente și terapie fizică.

Fibromialgie

Această afecțiune poate provoca dureri articulare și musculare, precum și probleme cu somnul, starea de spirit și memoria. Oamenii de știință cred că acest lucru se întâmplă atunci când creierul tău percepe semnale normale, ușoare de durere și le amplifică din greșeală.

Acest lucru poate fi cauzat de boală, intervenție chirurgicală sau stres mental sever. Medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor, iar exercițiile și tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga, pot ajuta, de asemenea.

Artrita psoriazica

Această afecțiune este o combinație de inflamație a articulațiilor și boli ale pielii. Articulațiile de la mâini, degete, picioare, genunchi și alte zone se pot simți rigide și pulsatil. Durerea poate apărea doar pe o parte a corpului sau poate fi simetrică pe ambele părți. Artrita psoriazica iti poate limita gama de miscare si te poate face sa te simti obosit dimineata.

Polimiozită

Apare atunci când ceva – poate un virus sau o problemă a sistemului imunitar – inflamează mușchii din tot corpul, în special în abdomen, brațe, brațe, șolduri și inimă. În timp, mușchii dvs. pot începe să se descompună și este posibil să aveți dificultăți la înghițire sau la respirație.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru ameliorarea inflamației sau calmarea sistemului imunitar, precum și terapie fizică pentru a vă ajuta să vă recăpătați forța musculară.

Sindromul oboselii cronice

Principalul simptom al acestei afecțiuni este oboseala severă care nu poate fi explicată prin nimic altceva. Starea se poate agrava cu activitatea fizică sau stresul mental, dar odihna nu îmbunătățește situația.

De asemenea, este posibil să aveți dureri musculare, probleme de memorie, dureri în gât, articulații și dureri de cap și este posibil să nu puteți dormi bine. Nu există leac, dar medicamentele și kinetoterapie pot ajuta la gestionarea simptomelor.

boala Lyme

Acest lucru este cauzat și de bacteriile de la o mușcătură de căpușă. Poate provoca febră, frisoane, oboseală, dureri de corp și cefalee. Un alt semn este o erupție cutanată care este clară la mijloc și crește pe parcursul mai multor zile.

O erupție (pot fi mai multe) nu apare neapărat lângă mușcătură. Boala Lyme este tratată cu antibiotice, dar unii oameni încă simt durere și oboseală după oprirea medicamentelor.

Spondilită anchilozantă

Acesta este un tip de artrită cronică în care coloana vertebrală și uneori șoldurile, genunchii și pieptul devin inflamate. Acest lucru provoacă durere și rigiditate, mai ales dimineața. Cazurile severe pot duce la pierderea mobilității spatelui pe măsură ce oasele coloanei vertebrale fuzionează. Poate afecta și gâtul. Dacă observați orice simptom, consultați-vă medicul, deoarece tratamentul precoce poate ajuta la gestionarea acestei afecțiuni.

Polimialgie reumatică

Acest lucru provoacă rapid durere și rigiditate în umeri, gât, brațe, fese, șolduri sau coapse, care pot fi mai agravate dimineața. Este posibil să aveți, de asemenea, febră, oboseală, scădere în greutate, depresie și lipsă de apetit. Medicii cred că anumite gene pot crește probabilitatea bolii.

Ceva din mediu, cum ar fi un virus, poate juca, de asemenea, un rol. Steroizii pot ameliora durerea și inflamația, iar simptomele dumneavoastră pot dispărea, dar starea poate reveni.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3