Toată lumea ar trebui să le aibă. 11 cele mai sănătoase ierburi și condimente pentru a susține sănătatea

Foto: din surse deschise

Se știe că alimentele picante accelerează metabolismul și te pot ajuta să slăbești

Ierburile și mirodeniile nu sunt doar potențiatori de aromă care pot transforma mâncărurile obișnuite în unele delicioase, ci au și o varietate de nutrienți care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Eat This, Not That scrie despre asta.

Curcumă

Turmericul a fost folosit de secole și există dovezi că a fost solicitat încă din secolul al V-lea. î.Hr. Principalul ingredient activ din turmeric, curcumina, ajută la reducerea inflamației. Acest condiment a fost asociat cu un risc redus de cancer, boli de inimă, diabet de tip 2 și afecțiuni neurologice degenerative. Astfel de date sunt furnizate de un studiu din 2023 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.

Turmericul poate fi adăugat la marinate sau folosit în frecări uscate. Îmbinați întotdeauna turmericul cu piper negru sau cu o sursă de grăsimi sănătoase pentru a îmbunătăți absorbția curcuminei.

piper roșu

Se știe că alimentele picante vă accelerează metabolismul și vă pot ajuta să pierdeți în greutate. Deși cercetarea nu este concludentă, există dovezi care susțin capsaicina pentru pierderea grăsimilor. Capsaicina este principalul ingredient activ al ardeiului cayenne. De asemenea, este responsabil pentru presupusele beneficii pentru sănătate ale condimentului.

O analiză a cercetării din 2022 publicată în revista Pharmaceuticals afirmă că capsaicina poate suprima pofta de mâncare pe termen scurt. De asemenea, capsaicina poate îmbunătăți microbiomul intestinal prin promovarea creșterii bacteriilor care luptă împotriva obezității.

Acest ardei poate fi adăugat în fructe de mare, carne și chiar floricele sau marinate.

Busuioc

Busuiocul ajută corpul să se adapteze la stres și să promoveze echilibrul în corp și minte. Un studiu din 2022 în Frontiers in Nutrition a constatat că administrarea extractului de busuioc sfânt timp de două luni a ajutat la reducerea nivelului de stres al participanților și a calității somnului.

Trebuie remarcat faptul că extractele sunt de obicei mai puternice decât planta însăși și trebuie făcute mai multe cercetări înainte de a trage concluzii despre busuioc ca ameliorător de stres sau ca ajutor pentru somn.

Această plantă poate fi adăugată la miere, cartofi prăjiți și preparate cu tăiței sărați.

Ghimbir

Ghimbirul conține o gamă largă de compuși puternici, cum ar fi gingerolul, care poate stimula golirea stomacului și poate promova mișcarea normală a scaunului prin intestine.

Un studiu din 2019 în Foods a constatat că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale ghimbirului protejează împotriva stresului oxidativ. Potrivit unui studiu, ghimbirul uscat și prăjit conține mai mulți antioxidanți decât ghimbirul proaspăt.

Scorţişoară

Pe lângă efectele sale antiinflamatorii și antioxidante, scorțișoara ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, ajută ficatul să metabolizeze glucoza și poate ajuta la reducerea nevoii de insulină sintetică la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Un studiu din 2009 din Journal of Medicinal Food sugerează că scorțișoara va ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea sensibilității la insulină și a încetinirii intoleranței la glucoză după un somn prost, când nivelul zahărului din sânge crește de obicei.

Scorțișoara îmbunătățește, de asemenea, modul în care creierul utilizează insulina, care poate ajuta la unele afecțiuni neurologice degenerative, cum ar fi boala Alzheimer, prin controlul nivelurilor ridicate de glucoză din sânge din creier.

Scorțișoara poate fi stropită pe sos de mere, produse de copt și adăugată la băuturi.

Oregano

Principalele componente ale uleiului de oregano – carvacrolul și timolul – ajută la prevenirea pătrunderii anumitor viruși în celulele organismului, oferind un anumit sprijin sistemului imunitar. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu din 2020 Journal of Virology.

Oregano proaspăt este mai aromat decât omologul său uscat și este un adaos grozav la salate, marinate, mâncăruri la grătar și produse de patiserie sărate.

Piper negru

Piperul negru ajută organismul să absoarbă mai bine anumiți antioxidanți. Un compus activ din piperina negru, piperina, poate ajuta la tratarea tulburărilor neurologice legate de vârstă și a îmbătrânirii creierului, conform unui raport din 2023 în Aging and Disease.

Acest condiment poate fi adăugat la aproape orice fel de mâncare și îi va da un gust distinct.

Rozmarin

Potrivit unui studiu din 2020 din Iranian Journal of Basic Medical Sciences, polifenolii, un tip de antioxidant din rozmarin, ajută la reducerea inflamației prin încetinirea citokinelor care controlează răspunsul inflamator al organismului.

Rozmarin poate fi adăugat în timp ce gătiți fripturi, acest lucru va ajuta la umplerea cărnii cu aromă de plante. Se potrivește și cu legume sotate și tofu.

Mentă

Rezultatele unei analize din 2020 a studiilor clinice controlate publicate în Clinical and Translational Science arată că uleiul de mentă ajută la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil (IBS) după administrarea lui timp de 12 săptămâni.

Menta poate fi adăugată la ceai sau băuturi reci.

Salvie

Într-un mic studiu din 2003 din revista Pharmacology, Biochemistry and Behavior, salvia a fost asociată cu o memorie îmbunătățită, în special cu reamintirea imediată a cuvintelor. Oamenii de știință au descoperit că extractul de salvie ajută la îmbunătățirea funcției creierului la persoanele cu boala Alzheimer.

Salvie poate fi adăugată la pui la grătar și fripturi, paste, legume prăjite și chiar supe.

Usturoi

Un studiu din 2019 în Trends in Food Science & Technology arată că usturoiul are proprietăți antivirale care pot ajuta la susținerea imunității. Compușii cu sulf din usturoi ajută la creșterea imunității prin stimularea neutrofilelor sau celulelor albe din sânge, care luptă împotriva germenilor.

Usturoiul este un condiment excelent pentru preparate din carne, salate sau pâine prăjită.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3