Gustul picant înseamnă risc picant. Cine mai bine să nu mănânce hrean

Foto: din surse deschise

Glucozinolații și izotiocianați conținuti în această legumă rădăcină pot proteja împotriva cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase și, de asemenea, promovând moartea acestora.

Hreanul, uneori inclus în coșul de Paște, este o legumă rădăcină cunoscută pentru gustul și mirosul înțepător; prin urmare, este adesea folosit ca condiment pentru carne. Cu toate acestea, în ciuda proprietăților sale benefice, în unele cazuri hreanul nu trebuie consumat. RBC-Ucraina scrie despre cine nu ar trebui să mănânce hrean.

Valoarea nutritivă a hreanului

Deoarece hreanul este de obicei consumat în cantități mici, o porție tipică are un conținut foarte scăzut de calorii, dar conține minerale și compuși vegetali.

Mai exact, o lingură (15 g) de hrean fiert conține:

  • Calorii – 7
  • Proteine ​​- mai puțin de 1 g
  • Grăsimi – mai puțin de 1 g
  • Carbohidrați – 2 g
  • Fibre – 0,5 g

În plus, această legumă rădăcină conține calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alte microelemente, precum și vitamine B și vitamina C. În plus, există mai multă vitamina C în hrean decât în ​​lămâie – rădăcină este a doua după coacăze. și măceșe.

La ce folosește hreanul?

Glucozinolații și izotiocianați conținuti în această legumă rădăcină pot proteja împotriva cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase și, de asemenea, promovând moartea acestora. În plus, acești compuși împiedică creșterea a patru tipuri de ciuperci care provoacă boli ale unghiilor.

Alți compuși, cum ar fi sinigrina, funcționează ca antioxidanți și luptă împotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi.

Și izotiocianatul de alil, uleiul eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată, poate avea proprietăți antibacteriene puternice și poate lupta cu o serie de bacterii periculoase, inclusiv E. coli și salmonella.

Când să nu mănânci hrean

Deoarece hreanul este extrem de picant și conține ulei de muștar, cel mai bine este să-l consumați cu moderație. La urma urmei, prea mult din această rădăcină înțepătoare poate provoca iritații ale membranei mucoase, tulburări de stomac, amețeli și vărsături.

Nu se recomandă utilizarea hreanului în următoarele cazuri:

  1. ulcere gastrice sau intestinale, boli inflamatorii intestinale, infecții sau alte boli ale tractului digestiv;
  2. gastrită sau aciditate crescută a stomacului;
  3. boli ale rinichilor și ficatului;
  4. enterocolită;
  5. tulburări tiroidiene.

Nu se recomandă utilizarea hreanului în timpul sarcinii și alăptării – nu există suficiente cercetări privind posibilele efecte pentru a confirma absența efectelor negative.

De asemenea, nu este recomandat să mănânci hrean copiilor sub 4 ani – datorită picantității excesive, poate provoca probleme de stomac la copiii mici.

În aceste cazuri, este necesar să consultați un medic – cu toate acestea, acest lucru este valabil nu numai pentru consumul de hrean, ci și pentru dieta în general, deoarece nu numai această legumă rădăcină poate afecta sănătatea. Pentru funcționarea normală a organismului este necesară o alimentație echilibrată, în conformitate cu caracteristicile corpului și cu vârsta.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3