Nutriționistul a explicat ce să mănânce pentru a păstra sistemul nervos

Foto: din surse deschise

Medicul notează că, deși o astfel de alimentație este benefică pentru sănătatea mintală, ea trebuie să fie însoțită de o abordare cuprinzătoare.

Mulți dintre noi suntem supuși unui stres constant, iar acest lucru ne afectează negativ condiția fizică. Unele alimente ajută la conservarea sistemului nervos. RBC-Ucraina vorbește despre ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți starea mentală cu referire la o postare a nutriționistului Oleg Shvets pe Facebook.

Ce arată cercetările științifice

Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din Virginia (SUA), într-un studiu pe șoareci, au descoperit că bacteria Lactobacillus ajută organismul să facă față stresului și previne apariția tulburărilor mentale precum depresia și anxietatea.

„Această bacterie provoacă dispariția depresiei la șoareci. Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, oamenii de știință au folosit o colecție de bacterii cunoscută sub numele de Altered Schaedler Flora, care includea două tulpini de Lactobacillus și alte șase tulpini bacteriene. Au descoperit că transmiterea bacteriilor intestinale din soareci care au avut stres, la altii duce la depresie si comportament anxios”, spune Shvets.

Șoarecii fără lactobacili au avut un răspuns crescut la stres. Rezultatele studiului susțin și mai mult rolul microbiomului intestinal bacterian și al sistemului imunitar în tulburările de dispoziție.

„Ei sunt promițători pentru dezvoltarea de noi tratamente și prevenirea bolilor mintale. Poate că în viitor, persoanele cu risc de depresie vor consuma alimente probiotice și suplimente alimentare care conțin lactobacili”, spune medicul.

Cum afectează iaurtul sistemul nervos?

Lactobacillus, care se găsește în mod obișnuit în alimentele fermentate și iaurt, a fost legat de gestionarea stresului și de prevenirea potențială a depresiei și a anxietății.

„Microbiota influențează semnalizarea în creier, așa că modificările microbiotei modifică și stimularea creierului Acesta este un efect important care sugerează că putem fi cu adevărat ceea ce mâncăm”, adaugă nutriționistul.

Lactobacilii, abundenți în intestin, modulează această comunicare influențând producția de neurotransmițători precum serotonina și acidul gamma-aminobutiric (GABA), care joacă un rol cheie în reglarea dispoziției. Lactobacilii reduc, de asemenea, inflamația din intestin, ceea ce poate îmbunătăți indirect sănătatea mintală.

Ce alimente sunt bune pentru anxietate și depresie?

Consumul de lactobacili ar trebui crescut. Dieta ar trebui să includă alimente fermentate, cum ar fi iaurt, chefir, varză murată, kimchi și murături.

„În mod ideal, consumați o porție de alimente fermentate pe zi. O alternativă sunt suplimentele alimentare probiotice de înaltă calitate care conțin tulpini de Lactobacillus”, spune Shvets.

De asemenea, simptomele depresiei pot fi reduse prin alimente bogate in acizi grasi Omega-3 – peste gras, seminte de in si nuci.

„Fructele și legumele bogate în antioxidanți, cerealele integrale, alimentele bogate în magneziu precum verdeața cu frunze, nucile și semințele sunt bune pentru sănătatea mintală. Ele fac parte dintr-o dietă variată și hrănitoare, care are un efect pozitiv asupra stării de spirit și reduce nivelul de stres. ”, explică nutriționistul.

Nu uitați să adoptați o abordare holistică a sănătății mintale

Medicul notează că, deși o astfel de alimentație este benefică pentru sănătatea mintală, ea trebuie să fie însoțită de o abordare cuprinzătoare. „Nutriția este doar un aspect al gestionării sănătății mintale”, spune Shvets.

Bunăstarea mentală este influențată de activitatea fizică regulată, somnul adecvat și alte tehnici de gestionare a stresului.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3