De ce apar fluctuații ale zahărului din sânge și cum să le preveniți: o explicație de la un nutriționist

Foto: din surse deschise

Cu cât amplitudinea fluctuațiilor zahărului în timpul zilei este mai mică, cu atât mai bine.

Fluctuațiile glicemiei duc la deteriorarea sănătății. Acest lucru este cel mai influențat de alimente, în special de consumul de carbohidrați. Pentru a vă ajusta nivelul de zahăr, trebuie să urmați mai multe reguli alimentare. RBC-Ucraina scrie despre acest lucru cu referire la publicarea nutriționistului Anastasia Goloborodko pe Telegram.

Ce trebuie să știți despre fluctuațiile zahărului

„Creierul folosește aproximativ 20% din glucoza din alimente (zaharuri, amidon, cereale lustruite, iar funcția creierului este foarte sensibilă la fluctuațiile de glucoză în timpul zilei, iar apoi creierul citește o potențială amenințare – sistemul simpatic). activate, procesele de stabilizare a glucozei sunt activate”, – spune nutriționistul.

Cu cât amplitudinea fluctuațiilor zahărului în timpul zilei este mai mică, cu atât mai bine. Pe lângă alimente, nivelurile de zahăr din sânge sunt afectate de stres, de somn slab/scurt și de nivelul de activitate fizică, dar mâncarea este pe primul loc.

Care sunt consecințele fluctuațiilor zahărului:

  • durere de cap
  • ceata creierului si scaderea concentrarii si a capacitatilor cognitive
  • tulburări neurodegenerative
  • somnolență după prânz

„Este important să știți cum să mențineți un nivel sănătos de zahăr, să nu mâncați dulciuri în exces și să mâncați corect carbohidrații”, spune Goloborodko.

Cum să mănânci corect carbohidrații pentru a preveni fluctuațiile glicemiei

„Nu mâncați carbohidrați chiar la începutul unei mese și nu îi mâncați singuri: mai întâi legume, verdeață, ceva proteine ​​sau cereale integrale – și abia apoi carbohidrați”, ne sfătuiește nutriționistul.

Ce reguli de urmat:

  1. începe cu salată verde sau verdeață
  2. condimentează-l nu numai cu ulei vegetal, ci și cu oțet natural
  3. apoi peste, oua, branza intreaga, pate, carne
  4. apoi rădăcinoase, cereale integrale, hummus, paste
  5. Mersul pe jos după masă ajută, de asemenea, la stabilizarea puțină a nivelului de zahăr.

„Cea mai bună opțiune pentru a obține zahăr este din fructe, dacă aveți un tract gastrointestinal sănătos, atunci mâncați-le după felul principal, dacă nu, mâncați fructe de pădure, uneori, le puteți mânca ca o gustare independentă.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3