Nutriționistul numește alimente și băuturi care susțin sănătatea ficatului

Foto: din surse deschise

Menținerea ficatului în stare bună este importantă pentru a rămâne sănătos.

Ficatul este responsabil pentru multe procese din organism, de la producerea de proteine, colesterol și bilă până la stocarea vitaminelor, mineralelor și stocarea energiei sub formă de glicogen. De asemenea, descompune toxinele, cum ar fi alcoolul, medicamentele și produșii metabolici naturali. Menținerea ficatului în stare bună este importantă pentru a rămâne sănătos.

Ce alimente susțin sănătatea ficatului, spune RBC-Ucraina cu referire la o postare a nutriționistului Oleg Shvets pe Facebook.

Ce trebuie sa stii

Nutriția joacă un rol cheie în acest sens. Multe alimente conțin compuși care îmbunătățesc funcția enzimelor hepatice, protejează împotriva acumulării de grăsimi și reduc inflamația și stresul oxidativ.

Ce alimente vă vor ajuta să vă mențineți ficatul sănătos?

Cafea

Cercetările arată că consumul de cafea protejează ficatul de boli, chiar și în rândul celor care au deja probleme hepatice semnificative. În special, reduce riscul de ciroză sau leziuni hepatice permanente la persoanele cu boală hepatică cronică.

Conform unei cercetări din 2016, consumul de cafea reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta un tip comun de cancer la ficat (carcinom hepatocelular) prin reducerea inflamației. În plus, chiar reduce riscul de deces la persoanele cu boală hepatică cronică. Cele mai mari beneficii ale cafelei se observă la persoanele care beau cel puțin 3 căni pe zi. Beneficiile cafelei, sugerează cercetătorii, provin din capacitatea acesteia de a preveni acumularea de grăsime și colagen, care sunt markeri cheie ai bolilor hepatice.

Cafeaua crește, de asemenea, nivelurile de glutation antioxidant. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi dăunători care sunt produși în mod natural în organism și pot deteriora celulele.

Ceai

O revizuire din 2020 a 15 studii a constatat că ceaiul verde scade nivelul enzimelor hepatice la persoanele cu boală hepatică asociată metabolic (MALD). Potrivit unui alt studiu, suplimentarea cu extract de ceai verde timp de 12 săptămâni a redus semnificativ nivelurile enzimelor hepatice alanin aminotransferaza (ALT) și aspartat aminotransferaza (AST) la persoanele cu MASCP.

În plus, o analiză din 2017 a constatat că persoanele care au băut ceai verde au mai puține șanse de a dezvolta cancer la ficat. Riscul a fost cel mai scăzut la persoanele care au băut patru sau mai multe căni pe zi.

Au existat mai multe rapoarte de leziuni hepatice rezultate din utilizarea suplimentelor care conțin extract de ceai verde. Prin urmare, cei care se confruntă deja cu probleme cu ficatul ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a lua astfel de suplimente.

Grapefruit

Conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali din grapefruit sunt flavonoidele naringenina și naringina.

Efectele protectoare ale grapefruit-ului funcționează în două moduri: reducând inflamația și protejând celulele. Potrivit unui studiu din 2023, acești antioxidanți încetinesc progresia fibrozei hepatice, care apare atunci când excesul de țesut conjunctiv se acumulează în organ, de obicei din cauza inflamației cronice.

Efectele grapefruit-ului sau sucului de grepfrut, mai degrabă decât ale componentelor sale, nu au fost studiate. În plus, aproape toate cercetările privind antioxidanții din grapefruit au fost făcute pe animale. Cu toate acestea, dovezile disponibile sugerează că grapefruitul poate avea beneficii pentru sănătate.

Afine și merișoare

Conțin antocianine, care sunt antioxidanți care conferă fructelor de pădure culoarea lor caracteristică. Ele sunt asociate cu multe beneficii pentru sănătate.

Un studiu din 2021 a constatat că administrarea unui supliment de merișor timp de șase luni a îmbunătățit starea de steatoză, sau ficatul gras, la persoanele cu MASLD. În plus, studiile pe eprubetă au descoperit că extractul de afine inhibă creșterea celulelor canceroase hepatice umane. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă au același efect asupra oamenilor.

Adăugarea acestor fructe de pădure în dieta ta este o modalitate bună de a oferi organismului, inclusiv ficatului, antioxidanții de care are nevoie pentru a rămâne sănătos.

Strugurii

Fructele sale, în special cele roșii și violete, conțin o varietate de plante benefice. Un studiu din 2020 pe șobolani arată că strugurii și sucul de struguri au destul de multe beneficii pentru sănătate. Acestea includ reducerea inflamației, prevenirea deteriorarii celulelor și creșterea nivelului de antioxidanți.

Cu toate acestea, un studiu din 2022 sugerează că consumul de struguri și produse din struguri nu are un efect semnificativ asupra enzimelor hepatice și ar putea să nu îmbunătățească funcția hepatică.

Suc de sfeclă

Este o sursă de antioxidanți betalaine. Studiile pe animale au demonstrat că sucul de sfeclă ajută la reducerea daunelor oxidative și a inflamației ficatului. Cu toate acestea, deși studiile pe animale par promițătoare, sunt necesare mai multe dovezi pentru a susține sfecla pentru sănătatea ficatului uman.

Legume crucifere

Cunoscut pentru conținutul lor ridicat de fibre și gustul distinctiv. De asemenea, sunt bogate în compuși vegetali benefici. Aceste legume includ broccoli, varza de Bruxelles, varza, varza kale si conopida.

Rezultatele cercetărilor sugerează că legumele crucifere conțin anumiți compuși care modifică procesul de detoxifiere și protejează împotriva compușilor nocivi. Într-un studiu din 2016, șoarecii hrăniți cu broccoli au dezvoltat mai puține tumori sau boli ale ficatului gras decât șoarecii de control. Deși cercetarea umană este limitată, legumele crucifere sunt promițătoare ca aliment benefic pentru sănătatea ficatului.

Nuci

Bogat în câțiva nutrienți cheie – grăsimi sănătoase, antioxidanți, vitamina E, compuși vegetali benefici. Un studiu din 2019 a constatat că o dietă bogată în nuci este asociată cu un risc redus de a dezvolta MASCP. Dovezile preliminare indică faptul că nucile sunt un grup de alimente important pentru sănătatea ficatului.

Pește gras

Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi sănătoase care ajută la reducerea inflamației și sunt asociați cu un risc mai scăzut de boli de inimă. O analiză din 2016 a constatat că acizii grași omega-3 ajută la reducerea nivelurilor de grăsime și trigliceride hepatice la pacienții cu MASHL sau steatohepatită nonalcoolică.

Raportul dintre Omega-3 și Omega-6 este de asemenea important. Mulți oameni depășesc recomandările de consum pentru grăsimile omega-6 găsite în uleiurile vegetale și unt. Potrivit unui studiu pe animale, un raport prea mare dintre Omega-6 și Omega-3 promovează dezvoltarea bolilor hepatice. Prin urmare, pe lângă adăugarea de grăsimi Omega-3 sănătoase pentru inima în dieta dumneavoastră, este o idee bună să reduceți aportul de grăsimi inflamatorii Omega-6.

Ulei de masline

Considerată o grăsime sănătoasă datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, inclusiv efectele pozitive asupra sănătății inimii și metabolice. De asemenea, are un efect benefic asupra ficatului. Urmând o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline este asociată cu un risc redus de boală hepatică grasă la adulții în vârstă, potrivit unui studiu din 2018.

Mai multe alte studii au descoperit efecte similare ale consumului de ulei de măsline la oameni, inclusiv o reducere a acumulării de grăsime în ficat și o creștere a nivelului enzimelor hepatice din sânge. Acumularea de grăsime în ficat face parte din prima etapă a bolii hepatice. Prin urmare, efectul pozitiv al uleiului de măsline asupra grăsimii hepatice îl face o parte valoroasă a unei diete sănătoase.

Ce alimente sunt bune pentru ficat

Includerea alimentelor bogate în nutrienți în dieta dumneavoastră este o modalitate simplă, dar eficientă de a îmbunătăți sănătatea ficatului. Concentrați-vă în primul rând pe alimentele care conțin antioxidanți, care reduc inflamația, atenuează stresul oxidativ și previn deteriorarea celulelor.

Consumul de alimente bogate în fibre ajută la controlul greutății și asigură buna funcționare a ficatului. În plus, alimentele care conțin proteine ​​sau grăsimi sănătoase sunt utile în tratarea sau prevenirea altor afecțiuni asociate cu bolile hepatice, cum ar fi diabetul.

Ce alimente este cel mai bine să nu mănânci?

Consumul excesiv de anumite alimente este asociat cu un risc crescut de MASCP. Pentru o mai bună funcționare a ficatului, ar trebui să limitați aportul de alimente precum carne roșie și procesată, băuturi răcoritoare și sifon, alimente bogate în grăsimi saturate, grăsimi trans și zaharuri simple, cum ar fi fast-food și produse lactate cu grăsimi.

În plus față de modificarea dietei tale, experții recomandă să urmezi aceste sfaturi privind stilul de viață:

  • Menține o greutate normală. Excesul de greutate sau obezitatea crește riscul de MASCP.
  • Stai activ. Exercițiile fizice regulate ajută la reducerea trigliceridelor și a grăsimii hepatice.
  • Bea alcool cu ​​moderatie. Consumul excesiv de băuturi alcoolice afectează negativ funcția hepatică și poate duce la afectarea ficatului. Doza maximă recomandată este de până la o băutură (0,33 bere, 150 ml vin sau 40 ml alcool tare) pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați.
Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3