Cum să scapi rapid de păduchi într-un apartament sau casă: chimie și remedii populare

Foto: din surse deschise

Umiditatea ridicată este condițiile favorabile pentru existența păduchilor în casă

Woodlice sunt crustacee care iubesc locurile cu umiditate ridicată. Din păcate, aceste organisme pot fi găsite din ce în ce mai mult în casă, iar un astfel de cartier nu este deloc atractiv, scrie TSN.

Woodlice sunt de culoare maro sau gri închis. La exterior, corpul lor este acoperit cu o coajă chitinoasă, care arată ca un lanț de zale, constând din solzi individuali. Prin această caracteristică, păduchiul este ușor de recunoscut. Ea se mișcă repede, în ciuda dimensiunilor ei mici. Când se află într-un apartament sau casă, păduchii duc o viață destul de secretă și sunt activi noaptea. În timpul zilei se ascunde în locuri întunecate și umede. Speranța de viață este de aproximativ un an. Se reproduc prin depunerea ouălor vara.

De unde provine păduchi dintr-o casă sau un apartament?

Umiditatea ridicată este condițiile favorabile pentru existența păduchilor în casă. Le place să locuiască în baie, bucătărie și, de asemenea, acolo unde sunt depozitate lucrurile umede (cârpe, țesături). Dar există și alte motive:

  • o cantitate mare de gunoi – locuri întunecate, inaccesibile, unde puteți profita de resturile de mâncare, păduchii de lemn îi iubesc cel mai mult și, prin urmare, sunt extrem de atrași de gălețile de compost, coșurile de gunoi cu legume și fructe putrezite;
  • ghivece umede cu plante de interior – habitatul natural al păduchilor este pământul și, prin urmare, le place foarte mult umiditatea din ghiveci (pot intra în casă cu pământ sau când plantele sunt așezate în curte vara);
  • scurgeri de conducte, umiditate – acesta poate fi nu numai un subsol, ci și un spațiu de locuit;
  • un număr mare de elemente din lemn natural – adesea se acumulează multă umiditate în acest material și poate putrezi și din interior, ceea ce îi place păduchilor.

Mușcă păduchii?

Deși păduchii sunt oarecum asemănători cu ploșnițele, ei nu mușcă. Structura aparatului lor de fălci este potrivită pentru măcinarea reziduurilor organice moi. Prin urmare, ei nu numai că mușcă, ci și dăunează în orice fel pielea unei persoane sau a unui animal. Dacă vezi păduchi în casă, nu-ți face griji. Nu te va ataca pe tine sau pe membrii familiei tale.

Woodlice într-un apartament sau casă: ce rău fac ei?

În mediul lor, păduchii se hrănesc cu resturi organice, îmbogățind solul cu deșeurile lor. Cu toate acestea, dacă nu există suficientă hrană pentru ei, se pot hrăni cu lăstarii florilor de interior. Când există prea mulți păduchi într-un apartament sau casă, aceștia compactează foarte mult solul în ghivece, ceea ce duce la lipsa de oxigen. Deși nu dăunează în mod deosebit, nu pot aduce niciun beneficiu. De ce ar trebui să eliminați păduchi din casă:

  1. păduchii au un aspect neplăcut – este dificil să te relaxezi în propria casă când știi că aceste creaturi trăiesc foarte aproape;
  2. se hrănesc cu resturi de mâncare care rămân pe suprafața lor – ulterior pot transporta spori fungici și mucegai în toată casa, de exemplu, noaptea un păduchi poate trece peste fructe sau legume rămase pe masă;
  3. Aceste organisme pot dăuna plantelor de interior – mănâncă frunze și dăunează sistemului radicular, dacă atacurile sunt la scară largă, floarea poate chiar să moară.

Woodlice se poate înmulți rapid și poate forma mai multe colonii într-un apartament. Prin urmare, este important să alegeți remedii pentru păduchi care vă vor ajuta să scăpați de aceste crustacee.

Ar trebui să începeți lupta cu remedii naturiste care nu vă vor dăuna sănătății. Iată câteva opțiuni pentru a scăpa de păduchi din casă:

  • Faceți momeli de cartofi – trebuie să faceți găuri mici în mai mulți cartofi și să le plasați în toată casa. Dăunătorii vor fi atrași de mirosul sucului, așa că vor urca înăuntru pentru a profita. Așteptați câteva zile și apoi aruncați toți cartofii la groapa de gunoi.
  • Pregătiți o soluție de tutun, ardei roșu și sifon – pentru un litru de apă caldă trebuie să luați proporțiile tuturor acestor substanțe și să amestecați. Aplicați soluția în zonele în care păduchii de lemn se acumulează cel mai mult. Nu uitați să ștergeți colțurile și îmbinările podelei.
  • Sare – mai întâi trebuie să încălziți și să uscați bine camera în care trăiesc păduchii, apoi să presărați sare pe podea. Va absorbi umiditatea rămasă și, prin urmare, habitatul păduchilor va deveni nefavorabil.
  • Soluție uscată de kvas – veți avea nevoie de o jumătate de litru de apă și 100 g de substanță, amestecați bine și pulverizați soluția în toate locurile unde le place să apară organismele.
  • O soluție de acid boric sau înălbitor de uz casnic – aceste substanțe trebuie, de asemenea, să fie diluate în apă și apoi pur și simplu pulverizate în fiecare cameră.
  • Mătură umedă – perii unei mături de mei trebuie umeziți și lăsați peste noapte. În această perioadă, păduchii vor urca înăuntru. Dimineața, puteți pur și simplu să le scuturați afară.

Chimie

Dacă remediile populare pentru păduchi nu ajută sau acești dăunători s-au înmulțit foarte mult, trebuie să utilizați substanțe chimice. În magazin puteți găsi un arsenal considerabil:

  1. geluri;
  2. repelente;
  3. capcane de momeală;
  4. cretă;
  5. otrăvuri solide;
  6. insecticide

Vă rugăm să rețineți că unele dintre ele sunt destul de toxice, dar garantează rezultate bune, altele sunt mai puțin dăunătoare, dar au un efect mai rău. Prin urmare, înainte de utilizare, asigurați-vă că citiți contraindicațiile și instrucțiunile de la producător. Mai ales dacă în casă sunt copii mici sau animale de companie. Puteți lucra doar cu substanțe chimice purtând mănuși de protecție, iar după aplicare, nu uitați să părăsiți camera timp de câteva ore și să o aerisiți.

Prevenirea recidivei

Știi cum să scoți păduchi dintr-un apartament sau casă, dar ce să faci pentru a preveni apariția dăunătorului din nou în casă? Trebuie doar să urmați recomandări simple:

  • ventilați camera în mod regulat;
  • nu permiteți excesul de umiditate să apară;
  • asigurați-vă că instalațiile și conductele rămân în stare bună de funcționare și nu prezintă scurgeri;
  • Curățați casa în mod regulat, spălați vasele și scoateți gunoiul.

Când curățați, este foarte important să nu uitați de locurile greu accesibile, cum ar fi sub cadă. Woodlice adoră să locuiască acolo.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3