De ce vrei să dormi mereu: experții au numit cauze neașteptate ale somnolenței și oboselii

Foto: din surse deschise

Oboseala constantă și o dorință irezistibilă de a dormi pot fi cauzate de diverși factori.

Oboseala constantă și somnolența crescută pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane și pot limita capacitatea acesteia de a funcționa eficient în viața de zi cu zi.

Care ar putea fi motivul somnolenței constante și ce trebuie făcut în acest sens, au spus experții în somn, scrie The Huffington Post.

Nu dormi suficient

Întrebarea nu este doar cantitatea de somn, ci și calitatea acestuia. Somnul slab este probabil principala cauză a oboselii la americani, spune expertul în medicina somnului Noah Schiegel. De obicei, adulții au nevoie de 7-8 ore de somn, dar chiar dacă vă odihniți atât de mult, este posibil să nu vă recuperați suficient.

Mulți pacienți vin la Noah și spun că dorm 9 ore, dar tot nu pot dormi suficient. Perturbațiile de mediu, de exemplu, ecranele albastre ale gadgeturilor noastre, sunt de vină pentru acest lucru, explică expertul. De asemenea, pe listă sunt temperaturile aerului cald sau rece, o saltea incomodă, zgomotul ambiental și uneori chiar și animalele de companie sau copiii în pat.

Ce să fac: Încearcă să-ți dezvolți propriul program de somn, mergi la culcare în același timp, limitează consumul de cofeină și alcool, păstrează camera răcoroasă (ventilata) înainte de culcare, evită gadgeturile înainte de culcare.

Este posibil să aveți apnee în somn

Apneea în somn, o tulburare care determină oprirea temporară a respirației în timpul somnului, poate, de asemenea, să vă perturbe somnul și să vă afecteze calitatea somnului. Motivul poate fi amigdalele mărite, excesul de greutate, alergii etc.

Ce să fac: Pentru a trata apneea în somn, trebuie să deschideți căile respiratorii situate în partea din spate a gâtului. Pentru a face acest lucru, ar trebui să solicitați ajutor de la un medic. Dormitul pe o parte, evitarea alcoolului și pierderea în greutate în exces pot ajuta, de asemenea.

Nivelul tău de fier este scăzut

„Nivelurile scăzute de fier afectează cât de mult oxigen ajunge la țesuturi și le privează de niveluri adecvate de energie”, spune medicul internist Dana Corriel. Aceasta este adesea însoțită de anemie, dar pacienții pot prezenta oboseală și au niveluri scăzute de fier fără a fi în intervalul anemic.

Alte simptome ale deficitului de fier includ pielea palidă și uscată, unghiile fragile, dureri de cap și amețeli, dureri în piept sau dificultăți de respirație, mâini și picioare reci, durere sau durere de limbă și pofte neobișnuite de gheață sau amidon, explică nutriționistul Medellin Baslin.

Ce să fac: Mănâncă mai multe alimente bogate în fier: stridii, crustacee, carne de pasăre și carne roșie.

Organismul absoarbe alimentele de origine animală mai bine decât alimentele vegetale, dar vegetarienii și veganii se pot bucura de alimente precum fasolea albă, spanacul, lintea și cerealele integrale.

Îți lipsește vitamina B12

B12 este o vitamina esentiala care se gaseste in carne, peste, pasare, oua si lapte. Prin urmare, unii vegetarieni, în special veganii, pot avea deficit de această vitamină. Această vitamină este necesară pentru buna funcționare și dezvoltare a creierului, nervilor, celulelor sanguine și a altor părți ale corpului.

Ce să fac: Deficiențele pot fi corectate printr-o varietate de metode, dar cele mai populare sunt formele orale sau injectabile, spune Corriel.

Mănânci prea mult zahăr

Deși organismul are nevoie de puțin zahăr pentru energie, dacă consumăm prea mult din el, putem experimenta consecințe nedorite: creșterea în greutate, boli cronice și „accidente de zahăr” care îți afectează starea de spirit și nivelul de energie, spune psihiatrul Dion Metzger.

Ce să fac: Pentru aceste accidente, proteinele sunt antidotul. Ajută la stabilizarea nivelului de zahăr și la prevenirea creșterilor și scăderilor de energie.

Încercați să mâncați mai multe legume și alimente cu conținut scăzut de grăsimi și bogate în proteine ​​și încercați să mâncați mai puține prăjite și gustări cu zahăr, cum ar fi prăjituri, gogoși și prăjituri. Deși nu trebuie să eliminați complet carbohidrații. Ele sunt transformate în glucoză, care este principalul aliment al creierului.

S-ar putea să fii deprimat

Oboseala, împreună cu schimbările în obiceiurile de somn, este unul dintre principalele simptome ale depresiei, spune Metzger. Alte semne pot include să ne simțim demotivat, să nu ne bucurăm de lucrurile de care obișnuiam să ne bucurăm și să te simți fără speranță.

Ce să fac: Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că aveți această afecțiune. Dacă ați fost diagnosticat cu depresie, aceasta poate fi tratată în mai multe moduri: exerciții fizice, tehnici de relaxare, masaj, terapie cognitiv-comportamentală și medicamente.

Poate că cauza este glanda tiroidă

Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture situată în partea din față a gâtului, în fața traheei. Produce hormoni care reglează metabolismul. Dacă nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, este posibil să vă simțiți obosit, spune Corriel. Alte semne de disfuncție tiroidiană includ senzație de frig, depresie, piele uscată, modificări ale părului, constipație și unghii fragile.

Ce să fac: Un simplu test de sânge va determina dacă glanda ta merge bine. Dacă ceva nu este în regulă, un specialist prescrie un tratament. De obicei nu este dificil.

Nu faci suficient exerciții

Întins ca o legumă pe canapea poate risipi ceva energie. Ironia este că lipsa mișcării poate reduce nivelul general de energie.

„Un stil de viață sedentar poate duce adesea la sentimente de oboseală”, spune Corriel. „Corpul nostru are nevoie de mișcare, iar inactivitatea fizică are un impact negativ asupra mușchilor și bunăstării noastre emoționale.”

Ce să fac: „Exercițiile aerobice viguroase ajută la menținerea unui somn de bună calitate, iar un somn mai bun va îmbunătăți productivitatea, atât fizic, cât și mental”, sfătuiește Schiegel. El sugerează să facem 30 de minute de exerciții aerobice 6 zile pe săptămână.

Este posibil să aveți probleme hormonale

Nivelurile scăzute de testosteron la bărbați îi pot face să se simtă obosiți, notează Schiegel. Iar nivelurile scăzute de cortizol la bărbați și femei duc la oboseală.

Nivelurile crescute de estrogen și progesteronul insuficient la femei le pot face să se simtă epuizate și pot duce la o stare de spirit scăzută, spune nutriționistul integrator Alice Vitti.

Ce să fac: Discutați cu medicul dumneavoastră și fă-ți un test (de obicei sângele sau saliva). Acest lucru vă va ajuta să vă verificați hormonii și, dacă este necesar, să determinați un curs de tratament.

Vremea poate fi motivul

Dacă observi că ai tendința de a fi mai obosit iarna, s-ar putea să nu fie o coincidență. Persoanele cu tulburări afective sezoniere prezintă simptome de depresie, inclusiv oboseală, din cauza luminii mai puține în timpul zilelor scurte de iarnă, spune Schiegel.

Ce să fac: Sursele de lumină, cum ar fi lămpile cu LED-uri, pot ajuta. Dacă simțiți că este necesar, consultați-vă medicul.

Este posibil să aveți diabet

Dacă aveți diabet de tip 2, este posibil să aveți oboseală împreună cu alte simptome, cum ar fi creșterea urinării și sete, senzații de foame, piele uscată și vedere încețoșată.

Ce să fac: De obicei, este suficient să-ți verifice diabetul de către un medic;

În cele din urmă, dacă vă simțiți mai obosit decât de obicei și vă simțiți obosit tot timpul, discutați cu medicul dumneavoastră. Oboseala poate fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave.

Rating
( No ratings yet )
Articole - Învățământ Dual Sector 3